fbpx

Värdera din bostad

När du ansöker om bolån på nätet så måste någon form av värdering av din bostad komma med i ansökan. Det här inlägget ska handla om hur du på olika sätt kan värdera din bostad på ett relevant sätt för din låneansökan. Vi kommer gå igenom flera olika metoder, men kommer börja med att förklara hur en bolåeförmedlare som Consector, eller snarare deras leverantörer, värderar din bostad.

När du anger din värdering av din bostad i ett webbgränssnitt i samband med att du söker ett lån så kommer det värdet att följa med din låneförfrågning. Tillsammans med fastighetens adress. De som prövar ditt bolån kommer använda datorstöd för att bedöma värdet på din bostad och om du och de har värderingar som ligger nära varandra så har du sannolikt goda möjligheter att att få igenom din låneansökan relativt snabbt.

Efter dialog med Consector så förstår jag det som att det i de flesta fall räcker med att din värdering och långivarens hyggligt sammanfaller för att lånet ska beviljas. Skulle din värdering kraftigt avvika från de värderingar som lånegivarna gör, eller att du bor på en plats där få affärer görs, så kan du behöva styrka värderingen som du gjort. Det vanliga sättet att göra det är att be en fastighetsförmedlare att värdera din bostad. Om denna värdering ska omsättas i en skriftlig bedömning kostar detta vanligtvis pengar, i storleksordningen 3 000 kronor.

Så när du ska starta resan för att skaffa dig billigare bolån så måste du ta ställning till om det är viktigt att få en hög värdering relativt liknande bostäder, vilket kan påverka såväl amorteringskrav som räntenivåer då din belåningsgrad minskar. Eller om det är gott nog att få en värdering som ligger i linje med vad marknaden generellt har. I så fall så finns de stöd vi kan använda. I vilket fall som helst så tycker jag att du ska börja där.

Consector uppger att Booli.se oftast erbjuder en adekvat tjänst för den som vill söka bolån via dem. Där kan du värdera din bostad på ungefär samma sätt som de som kommer analysera din ansökan. Det tar bara några minuter att göra valen som krävs på Booli och sedan har du ett bra riktvärde för vad ditt boende är värt.

Boolis tjänst är gratis.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.