fbpx

Om jag byter bank berörs jag då av de nya amorteringskraven?

Ett skäl som ibland framförs för att inte byta bank och sätta om sina lån hittar vi i de amorteringskrav som bankerna numera använder sig av. De nya reglerna gäller från 1 juni 2016 och om du tecknade ditt lån innan dess så kan du alltså omfattas av ett nytt regelverk om du byter bank nu. Men det är inte självklart att så blir fallet, det beror helt på hur du gör och hur din nya bank väljer att se på ditt lån. Så det ska inte hindra oss när vi vill undersöka andra lånemöjligheter. Många av oss kanske inte ens ser amorteringen som ett problem. 

När du byter bank och får ett motsvarande lån i den nya banken som i din tidigare, samtidigt som du bor kvar i bostaden, så är inte det att betrakta som ett nytt lån i lagens mening. Men om du samtidigt vill baka in ditt gamla billån eller höja belåningen så är det ett nytt lån. Även sådant går att hantera på olika vis, vilket vi återkommer till längre ned.

De nya kraven säger:

  • Belåningsgrad över 70 procent och du ska amortera 2 procent per år på lånebeloppet.
  • Belåningsgrad över 50 procent, men under 70, och du ska amortera 1 procent per år på lånebeloppet.

Om du vill läsa mer detaljer om amorteringskraven så finns det en mycket bra genomgång på Konsumenternas.se

Att amortera på sitt boende är inte på något vis dumt, men för de med dyrt boende och relativt hög belåningsgrad, över 70 procent, så kan amorteringskraven vara något man vill undvika av flera skäl. Många föredrar att spara i aktier exempelvis, då man räknar med att det ger bättre avkastning och högre flexibilitet.

När du använder en bolåneförmedlare på nätet och inte vill ändra på villkoren i ditt lån utan endast jobba med lånets ränta ska du välja typ av lån: omförhandling

 

Amorteringsregler bolån vid byte av bank

De banker som kommer erbjuda dig lån kan naturligtvis ställa villkor som innebär att du måste amortera på något vis, faktiskt även om du har en belåning under 50%, men vi är ju också fria att göra de val vi önskar. 

Jag skulle välja omförhandling på Consectors hemsida, enligt bilden ovan, och därefter se vad processen resulterar i. Passar inte erbjudande oss kan vi alltid tacka nej. Kom igång med din ansökan hos en bolåneförmedlare redan nu!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.